У 1597 році українська поміщиця заснувала чоловічий монастир в Почаєві

Джерело: Gazeta.ua

Українська поміщиця Ганна Гойська з роду Козинських 14 листопада 1597-го підписала лист про заснування чоловічого монастиря у Почаєві. Подарувала лаврі чудотворну ікону Божої Матері.

Її в свою чергу, за народними легендами, отримала від грецького митрополита Неофіта. Той подорожував Волинню й збирав кошти на духовні потреби. Чоловік спинився у замку Ганни, де пробув декілька днів. За цей час шляхтичка зібрала велику пожертву, за що вдячний священик благословив її та залишив подарунок.

Пізніше слуги повідомляли Ганну, що від Ікони йде сяйво, яке та побачила на власні очі. Хворі люди, які молилися біля неї почали зцілюватись. Прозрів й рідний брат Ганни шляхтич Пилип, який був сліпим від народження. Тоді жінка вирішила не тримати вдома такий дар, а хотіла передати його до храму в Почаєві, щоб допомагав усім нужденним.

Того дня, 14 листопада, Ганна Гойська стала першою відомою фундаторкою монастиря. На урочистостях були присутні Луцький єпископ та багато ченців з Волині. Окрім ікони, вона подарувала лаврі великі земельні маєтки та обіцяла щорічно підносити їй дари.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі