Журналістка побила рекорд героя роману Жюля Верна

Джерело: Gazeta.ua

14 листопада 1889 року журналістка 22-річна Неллі Блай вирушила у навколосвітню подорож. Стартувала з Нью-Йорка і туди ж повернулася 25 січня наступного року.

Такий самий маршрут був описаний у романі французького письменника Жюля Верна "Навколо світу за 80 днів". Щоб побити рекорд героя цього роману репортерка нью-йоркської газети "World" Неллі Блай - справжнє ім'я - Елізабет Кокрейн вирушила в подорож. Маршрут її пролягав через Лондон, Париж, Суец, Цейлон, Сингапур, Гонконг, Йокогаму та Сан-Франциско. Спонсорувала подорож редакція нью-йоркської газети "World", видавцем якої був Джозеф Пулітцер.

В подорож взяла лише невелику валізу. Більшу частину своїх грошей вона зберігала в сумочці, яку обв'язала навколо шиї. Плащ, саквояж і годинник, який відраховує нью-йоркський час, — все, що взяла жінка.

Кожен етап кругосвітньої подорожі фіксувався в офіційному протоколі. У Франції взяла інтерв'ю у знаменитого письменника Жюля Верна. Неллі Блай робила дуже короткі зупинки в дорозі, адже треба було поспішати. Блай подорожувала, використовуючи пароплави, а також існуючі залізничні системи. Часом транспорт ставав причиною незапланованих затримок, особливо на азіатській частині маршруту.

Фінішувала журналістка 25 січня. Екіпаж, посланий за Неллі на вокзал, доставив її в редакцію газети "Нью-Йорк Уорлд". В її честь називали спортивні команди і скакових коней. Неллі Блай детально описала свої пригоди в книзі "За 72 дні навколо світу". У 1891 році вона ще два рази здійснила навколосвітню подорож - спочатку за 67, потім за 66 днів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі