На Вінниччині знайшли залишки старовинного мавзолею золотоординського періоду

Джерело: vn.presspoint

На Вінниччині знайшли чергову сенсацію у вигляді залишків старовинного мавзолею золотоординського періоду. Про це йдеться на сторінці дослідниці Валентини Гижко. Чергова знахідка була знайдена на Вінниччині у Крижопільському районі у селі Кісниця.

"От ми й знову в Кісниці. Чоловік згадав, що тут колись бачив будівлю, яку місцеві називали "турецькою баштою", "турецькою сторожкою". Знайшли. Стоїть на роздоріжжі за селом, уже напіврозвалена, в бур'янах. Не відразу зрозуміло що це. В основі масивний шестикутник із каменів, які ретельно підігнані один до одного. Дещо заглиблена всередині метра на пів, ззовні обгорнена землею. Є два входи - виходи та 4 отвори - вікна. Вхід - вихід зорієнтовані на південь та захід. Вгорі залишки склепованого купола. Виглядає ну дуже загадково! Місцеві розказали, що колись хтось копав чи то всередині, чи поряд, але натикався на скалу. Зробивши декілька фоток, повертаємося додому. Починається етап пошуку інформації в інтернеті, консультування з фахівцями. Дещо ошелешує "діагноз" Олександра Галенка – історика-тюрколога, завідуючого центром дослідження цивілізацій Причорномор’я Інституту історії України НАНУ, який після перегляду надісланих мною світлин висловив припущення, що "це на перший погляд - мусульманський мавзолей (тюрбе), скоріше золотоординського часу".

Відразу не віриться, адже це - 13 століття! Почала пошук будь якої інформації, яка би підтвердила чи спростувала припущення. Ще раз переглянула стародавні карти. Звернула увагу, що на одній із них село Кісниця має назву Kouzzenicze, наша річка Марківка йменується Kouczeniecze, а село Велика Кісниця - Kouczenicze. Ольга Олексійчук допомогла відшукати працю Костянтина Тищенка "СЛІД ТУНҐУСІВ, МАНЬЧЖУРІВ І У ТОПОНІМІЇ УКРАЇНИ". В ній професор проводить дослідження топонімів (назв населених пунктів) в околицях Кучманського шляху та зазначає, що "KOUCZENicze маньч. хуǯу- кланятися в землю". Маємо ще й назви сіл із часів золотої орди! Це вже у більш сучасному трактуванні виникла легенда про село, збудоване "на кістках" - Кісниця. Людям простіше послуговуватися назвою, адаптованою до своєї мови.
А далі - слово за фахівцями. Можливо когось зацікавить унікальна знахідка, не думаю, що в нашій області ще десь є мавзолей часів Золотої Орди. За останніх пів року інтенсивних досліджень історії нашого краю зрозуміла: якщо ми самі, місцеві жителі, не докладемо зусиль задля збереження надзвичайно цінних історичних пам'яток - ніхто цього не зробить. Приїдуть кореспонденти, тиждень - два поговорять, а далі забудуть. Нашій державі зараз не до цього, коштів на науку мало. " - йдеться у публікації.

 


Більше читайте тут: http://vn.presspoint.in.ua/2019/11/13/72158


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі