Як американська акторка стала дружиною короля Монако

Джерело: Gazeta.ua

13 листопада 1929-го народилася Ґрейс Келлі, американська акторка, з 1956 року — княгиня Монако, дружина князя Монако Реньє III, матір чинного князя Альбера II.

Ґрейс Келлі посідає 13 місце у списку 100 найвизначніших зірок американського кіно за 100 років за версією Американського інституту кіномистецтва. Вона знялася в 11 стрічках. Найвидатніші ролі зіграла 1954 року — в трилерах Альфреда Гічкока "У разі вбивства набирайте М" і "Вікно у двір", а також драмі Джорджа Сітона "Сільська дівчина". За останню стрічку отримала премію "Оскар".

Пропонуємо вашій увазі історії кохання з її життя

"Я постійно закохувалася, і мені ніколи не спадало на думку, що це неправильно чи погано", — говорила вона.

Закохувалася вона зазвичай у набагато старших чоловіків. Наприклад, у шаха Ірану. А на зйомках стрічки "Моґамбо" у Центральній Африці її партнером став Кларк Ґейбл. Секс-символ Америки на прізвисько Король Голлівуду був старший на 28 років і уже мав чотири шлюби. Та це не зупинило молоду актрису.

"З першого погляду було зрозуміло, що Кларк пожирав очима Ґрейс, а вона — його. У ту пору ні він, ні вона не були обтяжені сім'єю. По-моєму, будь-яка нормальна жінка просто не могла не закохатися в Кларка", — писала ще одна виконавиця головної ролі в тому фільмі Ава Ґарднер.

За спогадами інших членів знімальної групи, Ґрейс називала Ґейбла — Ба. Мовою суахілі це означає "батько". Їздили разом на озеро купатися голяка, каталася по савані його джипом, решту вільного часу проводила в номері Кларка.

Єдине, в чому Ґрейс не могла скласти компанію Ґейблу, то це в розпиванні спиртного.

"Її гарненький носик рожевів, — згадувала Ґарднер, — потім починала блювати. І нам доводилося її рятувати. Або ж вона ні з того ні з сього ображалася й тікала кудись у темряву. Незабаром Кларк очухувався і питав: "Куди вона поділася? Адже це Африка! Тут далеко не втечеш". І я була змушена вирушати на пошуки та приводити назад, доки леви її не зжерли".

Повчати доньку приїхала мати Марґарет. Після нетривалого спілкування Кларк Ґейбл сказав Ґрейс, що їм краще залишитися друзями.

А потім вона поїхала у Канни на кінофестиваль у 1955-му.

Тоді зірка очолювала американську делегацію на Каннському фестивалі. Порядок денний Грейс в цілому містив звичайні, "рутинні" справи будь-якої кінозірки: підбір туалету, зустрічі з журналістами, відвідування урочистої гала-вечері на її честь. А ще - спільна фотосесія з князем Монако для Paris Match. Мовляв, це буде престижно для обох.

День зйомки почався не найкращим чином. У готелі, в якому зупинилася актриса, вимкнули світло, і вона не змогла висушити волосся. Перукарка зібрала його у пучок та прикрасила квітами. На виїзді з міста машина Ґрейс потрапила в аварію. І хоч ніхто не постраждав, Келлі подумала, що це поганий знак.

Приїхала трохи раніше. Коли князь зайшов до зали, побачив чарівну незнайомку, яка перед дзеркалом тренувалася робити реверанси. Вони потиснули одне одному руки і пішли гуляти палацом. Реньє показав свій звіринець, дозволив погладити тигра.

"Вам сподобався князь? — запитували Ґрейс журналісти після зустрічі.

"По-моєму, він просто чарівний", — відповіла.

Вдома написала листа і подякувала за гостинність. Князь відповів. Так почалося листування, що тривало півроку.

Потім Реньє відвідує Філадельфію. Знайомиться там з родиною Ґрейс. Всі розуміють, що це оглядини, і батьки не проти жениха. Вже й придане приготували — $2 млн. Видно, що чоловік закохався.

"Цього дня я знайшов свою принцесу", — скаже Реньє і, не зволікаючи, освідчиться.

Ґрейс запише у щоденнику: "Я погодилася вийти за князя Реньє. Вибрала його як людину, а не його становище. Полюбила його, не замислюючись про все це".

Перед весіллям наречений попросив Ґрейс пройти медогляд. Хотів упевнитися, що вона може мати дітей. Жінка розхвилювалася: чоловік дізнається, що вона не цнотлива. Колишній коханець порадив сказати князю, що поранилася на уроці фізкультури в школі. Так і зробила.

Їхній шлюб 19 квітня 1956 року називали весіллям століття. Завдяки телебаченню урочистість побачили понад 30 млн глядачів.

В очах жителів Монако і світу Ґрейс стала взірцем елегантності, доброти і материнства. Вона відкривала дитячі садки та будинки престарілих. При цьому залишалася простою. Будь-хто міг зустріти її під час прогулянки на велосипеді, підійти і привітатися.

Справи Монако пішли вгору. В міні-державу, де правила вродлива і щаслива пара, з'їжджався вищий світ. Таким чином, Реньє отримав наповнення казни, вродливу дружину та спадкоємця, а Ґрейс вийшла заміж за коханого. Тільки король жахів Гічкок, улюбленою актрисою якого вона була, як тісно Ґрейс у рамках придворного етикету. За 9 років після весілля запросив знятися в його черговій стрічці. Келлі зраділа, князь погодився. Але запротестували жителі Монако. Мовляв, як це, їхня улюблениця цілуватиметься з кимось на екрані? І та відмовилася.

"Актори в США можуть розділяти публічне й особисте життя. Тут, в Монако, будучи дружиною принца Реньє, я можу грати тільки одну роль. Бути його принцесою", — пояснила Грейс.

У подружжя народилися троє дітей.

13 вересня 1982 року княгиня потрапила в автокатастрофу. В неї стався легкий серцевий напад, і автомобіль зірвався з крутого повороту, перевернувся і впав у провалля. В машині також була її дочка Стефанія, яка вижила. Княгиня Ґрейс була в безнадійному стані. 14 вересня сім'я вирішила відключити апарат її життєзабезпечення. Поховали в Свято-Миколаївському соборі Монако. На службі були присутні понад 400 гостей. Принц Реньє до кінця життя залишався вдівцем.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі