Археологи показали вигляд єгипетської принцеси, яка жила 4 тис. років тому

Джерело: Zik

Археологи з Американського університету в Каїрі повідомили про успішне відновлення рельєфного зображення обличчя давньоєгипетської принцеси Хатшепсет, яка жила майже 4 тис. років тому. Про це повідомляє Сһаnge.

Вчені показали вигляд єгипетської принцеси, якій 4 тис. років Фото з відкритих джерел

Згідно з повідомленням, гробниця, в якій ховалися залишки саркофагу, була виявлена в 2017 році. Розташована вона в некрополі Дахшур на західному березі Нілу, в кількох десятках кілометрів на південь від Каїра. Археологи датували її епохою XIII династії, яка правила в часи занепаду Середнього царства, у XVIII–XVII ст. до н. е.

Зазначається, що усипальниця була пограбована ще в давнину, в ній уцілів саркофаг з мумією і ящик з судинами для зберігання внутрішніх органів.

На збереженому ящику дослідникам вдалося прочитати напис "дочка царя Хатшепсет". Крім того, в гробниці було знайдено фрагмент плити з алебастру, на якому стояло ім'я фараона Амені Кемау.

Археологи збирали саркофаг Хатшепсет по шматочках, попередньо ретельно очистивши безліч дрібних фрагментів. В результаті було реконструйовано скульптурне зображення обличчя жінки в масивній перуці. Вона збереглася не повністю і, мабуть, була частиною головного убору богині кохання і родючості Хатхор.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі