На дні Балтійськго моря виявили уламки військових кораблів XVII ст.

Джерело: Gazeta.ua

Археологи виявили уламки військових кораблів XVII ст. на дні Балтійськго моря неподалік міста Ваксхольму, Швеція. Вважають, що принаймні один є побратимом найвідомішого шведського лінкора "Ваза".

Той назвали на честь представників династії шведських та польських королів. Мав стати символом військової міці держави. У довжину сягав 69 м. та перевозив на борту 64 гармати. Але так і не побував у бою - перекинувся й пішов на дно у 1628-му пропливши 1 тис. м. Нині його реставровані обломки зберігаються у однойменному музеї у Стокгольмі, повідомляє AFP.

Попри невдачу, ще 3 кораблі подібної конструкції замовили на вимогу короля Густава II Адольфа у того ж виробника, на верфі Блазієнхольмен. Це були лінкори "Апплет" (Яблуко), "Кронан" (Корона) та "Скептер" (Скіпетр). Усі вони брали участь у військових операціях.

Вчені переконані, що натрапили на залишки "Апплету". Той мав у розпорядженні вже 90 бортових гармат та вміщував до 450 матросів.

Відомо, що всі згадані кораблі затопили у цьому районі після виведення їх з експлуатації. Уламки мали перешкоджати проходу ворожих судів до узбережжя коло столиці.

Автор: Jim Hansson

Археологи натрапили на уламки побратима легендарного шведського корабля

Археологи натрапили на уламки побратима легендарного шведського корабля
Автор: wikipedia

Шведський лінійний корабель "Ваза" зберігається в однойменному музеї у Стокгольмі

Шведський лінійний корабель "Ваза" зберігається в однойменному музеї у Стокгольмі

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі