78 років тому на потопленому кораблі загинув весь персонал морських госпіталів Севастополя та Ялти

Джерело: Gazeta.ua

Німецький бомбардувальник неподалік Ялти 7 листопада 1941 року потопив радянський теплохід "Вірменія", який евакуював із Севастополя та Ялти військовий госпіталь. За 4 хв. теплохід затонув

"Вірменія" 6 листопада вийшов з Севастополя. Вночі прибув в Ялту, де взяв на борт ще кілька сотень поранених, медичний персонал госпіталів. Транспорт мав знаки санітарного транспорту, але "Вірменія" й був також озброєний чотирма гарматами. Корабель супроводжували озброєний катер і два винищувачі. З точки зору міжнародного права його можна було обстрілювати.

На борту перебували не менш як 4,5 тис. осіб – партійні керівники, працівники військових шпиталів і дитячого табору "Артек". Є версія, що на "Вірменії" також перевозили золото й експонати кримських музеїв.

О 8.00 судно вирушило з порту в Ялті. Об 11.25 його атакував німецький бомбардувальник. Одна бомба влучила в носову частину теплохода і через чотири хвилини "Вірменія" затонув. Загинув весь наявний склад чотирьох морських Севастопольських і Ялтинських госпіталів. Досі навіть місце трагедії лишається недослідженим.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі