В Ірані знайшли стіну, побудовану до нашої ери

Джерело: Gazeta.ua

Залишки стіни завдовжки приблизно 115 км виявили в окрузі Сарполь-е-Захаб на заході Ірану.

Кераміка, знайдена уздовж стіни, вказує, що остання була побудована десь між 4 ст. до н.е. і 6 ст. н.е. Ким і навіщо вона була створена, поки невідомо.

Археологи з Тегеранського університету встановили, що на її будівництво мало піти близько 1 млн куб. м каменю і величезна кількість робочої сили.

Стіна побудована з природних місцевих матеріалів. Булижники і валуни, з яких вона зроблена, скріплювали гіпсовим розчином, що збереглися в деяких місцях.

Хоча археологи не підозрювали про існування стіни, для людей, що живуть поруч із нею, знахідка тегеранських вчених не стала відкриттям. Місцеві давно дали ім'я цієї споруди - "стіна Гавриїла".

Археологи не впевнені, хто будував споруду і з якою метою. Через погану збереженість бар'єру вчені навіть не впевнені у його точній ширині та висоті. За їхніми найкращими оцінками, це ширина 13 м і висота близько 3 м.

Незрозуміло, чи була стіна оборонною спорудою, чи символічною. За словами археологів, вона могла позначати кордон стародавнього Парфянського царства (247 р. до н.е. - 224 р. н.е.) або Сасанидской імперії (224-651). За часів існування цих імперій на заході Ірану будувалися великі замки, міста і іригаційні системи, тому, ймовірно, у обох держав були ресурси для створення "стіни Гавриїла".

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі