Виставка «Тільки море» Романа Петрука в Галереї мистецтв

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Одвічне протиборство та гармонійне співіснування природних стихій – землі, неба, води і небесних світил відображені у новій серії морських пейзажів «Тільки море» Романа Петрука. Відкриття сольної виставки київського художника відбулося 4 листопада у Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

28-річний мистець, член Національної спілки художників України Роман Петрук родом з Луцька, наразі живе і працює в Києві. Представляючи автора, голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук розповів, що луцька публіка вже мала нагоду побачити його твори в експозиціях Галереї мистецтв. Ця персональна виставка – вже третя у «волинському відліку» молодого художника, в якій він представив глядачам нову концептуальну сторінку своєї творчості. Коло його тематичних уподобань поряд з київськими пейзажами, портретним живописом, іконописом і квітковими сюжетами доповнилося морською серією.

Художник розповів, що ідея творів народилася і реалізувалася під час пленерів на узбережжі Чорного моря, де він спостерігав мінливі настрої морської стихії від світанку до заходу сонця: «Ви бачите море, не зачеплене людиною. Тут нема індустріальних пейзажів – це море у своїй первозданності, над яким є сонце і місяць… Це море невтомне і вічне, як мистецтво». За його задумом, візуалізована у серії полотен вертикаль, яка поєднує море з небесними світилами, має нагадати завантаженій земними турботами людині істинний сенс її буття – бути співучасником вічного дійства у єднанні з небом, водою і землею. Своєрідним співавтором морської саги Романа Петрука стали поетичні твори про море видатних літераторів Лесі Українки, Дмитра Павличка, Володимира Сосюри, а її лейтмотивом – слова німецького філософа Гете: «Хто не був оточений зі всіх боків морем, той не має уявлення про світ і свою спорідненість зі світом».Виставка «Тільки море» Романа Петрука в Галереї мистецтв

«Морська епопея Романа Петрука, – на думку доктора мистецтвознавства Лесі Смирної, – сповнена настроїв: супокійність моря чи його збуреність, мить заходу – сходу вібрації повітря, в якому відображається небо, скрики пролітаючих чайок – все це разом створює симфонію єдності і гармоній з композиційним переважанням кола (небесного світила) та прямої (горизонту), як медитативних складових, що символізують космічну сферу і буття людини у розмаїтих його проявах».

Уважно стежить за творчістю талановитого колеги знана волинська мисткиня, Народний художник України Тетяна Галькун і ділиться враженнями про твори: «Я схиляю голову, бо це художник глибинної, у моєму розумінні, школи живопису. Я дивлюся на ці роботи – вони дуже енергетичні, він вклав у них стільки своєї енергії, яку відчуваєш до мурашок на тілі, коли розглядаєш їх».

З волинською художницею, «рудоволосою феєю» Оленкою Бурдаш автора виставки пов’язують особливо теплі стосунки. Він знає її з дитинства, а зараз вважає своєю музою і гарним другом, надихається у власній творчості поезією легендарної мисткині. Пензлю Романа належать декілька портретів Олени, написані у різні роки. Художниця сердечно привітала його з подією, зауважила у нових роботах колеги символічну лінію горизонту і пригадала свій афоризм «Лінія горизонту – це подруга сонця». Вона також прочитала свою поезію на морську тему, настроєво співзвучну з представленими живописними роботами.


Серед гостей презентації – колеги-спілчани: Леонід ЛитвинСвітлана КостукевичЯрослав Жупанюк, художники Наталія МелесьОльга Каленюк, фотохудожники Любомир Безручко, Олег Бурлака, педагоги, студенти мистецьких вузів, шанувальники творчості автора.

Приємним сюрпризом для Романа став візит його вчительки з Луцької художньої школи Людмили Манько разом з учнями.

Вітаючи винуватця події, родина і друзі подарували квіти і присвячені йому вірші. Художник тепло подякував усім, хто розділив з ним радість відкриття нової виставки. Спілкування з мистцем, обмін враженнями про нові роботи продовжилися за легким фуршетом з фруктами і солодощами.

Знайомство шанувальників сучасного українського малярства з новою серією «Тільки море» художника Романа Петрука триватиме протягом наступних 3 тижнів у Малій залі Галереї мистецтв на вулиці Лесі Українки 24а. Вхід завжди вільний.

Творче резюме автора: народився 14 жовтня 1991 року в Луцьку. Закінчив Луцьку художню школу. В 2015 році з відзнакою закінчив майстерню живопису і храмової культури Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури професора Миколи Стороженка, а після асистентури-стажування в цій академії в 2018 році розпочав педагогічну діяльність у Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука. Серед відзнак художника – Державна премія імені М.Г. Дерегуса в галузі образотворчого мистецтва, премія Київського міського голови за особливі досягнення молоді в розбудові столиці України, медаль «Трудова слава» ІІ ступеню, номінація «Людина року Волинського краю 2008» та інші. Авторству Романа належать понад 700 творів живопису, графіки, монументального і сакрального мистецтва, представлених на численних національних і міжнародних виставках. Роботи зберігаються у фондах НАОМА, музейних і приватних колекціях України, а також за кордоном.

Про подію на офіційній сторінці Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr19/tilky_more_roman_petruk/

Фото події – Олега Бурлаки, авторки

Відео виступу Романа Петрука – авторки

Марія Пилипчук


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі