Оголосили лауреатів літературної премії Angelus

Джерело: ТСН

19 жовтня 2019 року у Вроцлаві відбулась церемонія нагородження літературної премії Angelus. Про це йдеться на офіційному сайті премії. 

До фіналу цьогорічної премії потрапили сім видань. Серед них п'ять творів українських письменників. 

Юрій Винничук за роман "Танго смерті" отримав відзнаку читацьких симпатій польської літературної нагороди Angelus. Польський переклад роману здійснив Богдан Задура (видавництво Kolegium Europy Wschodniej). 

Цьогоріч переможцем літературної премії Angelus отримав болгарський письменник Георгі Господинов за роман "Фізика смутку" (переклад Маґдалена Питлак, видавництво Wydawnictwo Literackie).


Літературна нагорода Центральної Європи Angelus вручається щороку (від 2006 року) у Вроцлаві (Польща) за найкращі прозаїчні твори авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найбільш актуальних тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур. 

Георгі Господинов (Георгі Господинов Георгієв) — сучасний болгарський поет, письменник-постмодерніст.

За свою першу збірку віршів "Лапидаріум" (1992) Георгі Господинов нагороджений Національною нагородою за дебют "Південна весна". 2009 року збірка була перекладена на чеську мову. Наступна збірка "Вишня для народу" (нагорода "Книга року" Спілки письменників Болгарії, 1996) тричі перевидавалася у 1996, 1998 та 2003 роках. 

В "Балади і розпади" (2007) було включено три попередні збірки віршів а також нові вірші з циклу "Тиждень світла".

"Природний роман" — перший роман Господинова, отримав спеціальну нагороду на конкурсі "Розвиток" (за рукопис роману), та був виданий сім разів болгарською мовою — 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009. Критика відзначила його як "перший за народженням і за славою роман покоління 90-х" ("Егоїст").


"Природний роман" — найпопулярніша болгарська книжка від 1989 року. Вона опублікована двадцять одною мовою. 

Збірка оповідань "І інші історії" видано 2000 року. Книга була опублікована англійською, французькою, італійською, чеською, польською, македонською мовами. Англомовне видання And Other Stories номіновано на довгий список однієї з найпрестижніших міжнародних нагород у романному жанрі — "Френк О'Коннор".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі