Як виглядав унікальний храм на Волині сторіччя тому. Ретросвітлини

Джерело: Волиньpost

У колекції австрійського державного архіву луцькій дослідниці Тетяні Яцечко-Блаженко вдалося віднайти столітні фото, що стосуються села Погіньки на Волині. На сьогодні цей населений пункт входить до складу Голобської селищної територіальної громади Ковельського району Волинської області.

Усі представлені кадри датуються часом Першої світової війни і зроблені були військовими фотографами. Справжню цінність для мешканців та краєзнавців становлять світлини місцевого храму та його іконостасу. На фото церква Різдва Пресвятої Богородиці виглядає досить новою і це не випадково, адже зведена вона була напередодні війни у 1903 році. Місце було вибране не випадково, адже перед тим там знаходилась попередня святиня.

Церква за формами відноситься до єпархіального стилю. Основні об'єми - нава, зі сходу до неї прилягає вужчий вівтар з прибудованими ризницями, а з заходу - також вужчий бабинець, до якого по осі прибудували суттєво ширшу дерев'яну дзвіницю на три яруси. В храмі три входи: головний та два бічні.

Церква в селі Погіньки дерев’яна і вона чудом збереглась в роки Першої та Другої світової війни. Село Погіньки відоме чудотворним образом Богородиці "Погинської", який з серпня до 20 вересня виставляють щороку в церкві святого Георгія в смт. Голоби.
В ніч на 27 вересня 2012 року в храмі стався прикрий випадок, злодії вкрали з погіньківської церкви дев’ять ікон. Сьогодні храм є пам'яткою архітектури, проте там проходять богослужіння.

Біля церкви збереглися цегляні руїни колишнього монастиря отців Василіян імені Святої Анни, який існував у XVIII ст. Також в процесі пошуків знайшли фото кладовища ймовірно австрійських чи німецьких солдат, яке з’явилось в роки Першої світової війни.

П’ята світлина показує залізничну станцію в селі та австрійських військових.

Храм в селі Погіньки, 1917 р.

Храм в селі Погіньки, 1917 р.

Інтер’єр храму в с. Погіньки, 1917 р.

Інтер’єр храму в с. Погіньки, 1917 р.

Храм в селі Погіньки, 1914-1918 рр.

Храм в селі Погіньки, 1914-1918 рр.

Кладовище часів Першої світової війни, с.Погіньки.

Кладовище часів Першої світової війни, с.Погіньки.

Австрійські солдати на залізничній станції, с. Погіньки, 1917 р

Австрійські солдати на залізничній станції, с. Погіньки, 1917 р


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі