Пілот роздав біднякам Парижа 50 тис. франків премії

Джерело: Gazeta.ua

Бразилець Альберто Сантос-Дюмон на своєму 33-метровому дирижаблі облетів Ейфелеву вежу в Парижі 19 жовтня 1901 року. Продемонстрував керований політ на апараті, легшому за повітря і здобув перший приз у розмірі 100 тисяч франків. На наш час це $19 000.

Пілот роздав премію біднякам Парижа
Бразилець Сантос-Дюмон облетів Ейфелеву вежу на дирижаблі. Фото: Смітсонівський інститут

Бразилець Альберто Сантос-Дюмон (1873 -1932) з дитинства конструює літальні апарати і літає на них. 19 жовтня після декількох спроб і випробувань, Сантос-Дюмон запустив свій дирижабль під назвою "Номер 6" о 14:30. Після дев'яти хвилин польоту Сантос-Дюмон обійшов Ейфелеву вежу, але потім зазнав несправності двигуна. Щоб перезапустити двигун, йому довелося піднятися назад через поруччя гондоли без запобіжних ременів. Спроба була успішною, і він перетнув фінішну лінію за 29 хвилин 30 секунд.

Премію заснував нафтовий магнат Анрі Дойч де ла Мюрте, який захоплювався повітроплаванням. Сантос-Дюмон пожертвував половину призових грошей біднякам Парижа. Друга половина дісталася його працівникам в якості премії.

Досягнення в повітроплавання Сантос-Дюмона зробили його знаменитим не тільки в Європі, але і у всьому світі. Він виграв ще кілька призів і став одним мільйонерів, піонерів авіації. КТакож Сантос-Дюмон здійснив перший в Європі публічний політ на аероплані в Парижі 23 жовтня 1906 року.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі