У Німеччині знайшли спорядження воїна бронзового століття

Джерело: Новое время

Вчені виявили на дні річки в Німеччині залишки ємності, наповненої бронзовими артефактами і інструментами, які не були характерні для цієї місцевості.

Археологи стверджують, що ця колекція бронзових артефактів була втрачена на полі битви 3300 років тому.

Те, що залишилося від вмісту мішка, було знайдено на дні річки Толлензе, недалеко від місця першої відомої битви на території Європи. Знахідка дозволяє припустити, що деякі з учасників битви вирушили битися за сотні кілометрів. Тобто, вожді могли закликати воїнів на віддалені поля битви, задовго до появи доріг.

«Знайти таку скриню або мішок на стародавньому поле битви — це величезна рідкість. Його там явно втратили», — коментує один з учасників дослідження професор Томас Тербергер з Геттінгенського університету імені Георга-Августа.

Битва проходила у вузькій, болотистій долині, що протікає вздовж річки Толлензе, в 160 кілометрах на північ від Берліна. Багато з артефактів потонули під водою і були збережені в первинному вигляді. З тих пір, як це місце було виявлено в 1996 році, археологи виявили металеве і дерев’яне зброю і понад 12 000 шматочків кісток.

Нова знахідка включає в себе циліндричні шматки бронзи, бронзовий ніж, шило і дрібне зубило. Перемішування інструментів і металобрухту нагадує чиїсь особисті речі, а не ритуальний скарб.

Десятки подібних колекцій брухту бронзи, разом з невеликими інструментами для її різання, знаходили раніше в могилах воїнів з високим статусом на півдні: від східної Франції до Чехії. Але це зібрання бронзових предметів є першим у своєму роді, знайденим так далеко на півночі.

Нова знахідка підтверджує гіпотезу про те, що воїни пройшли багато сотень кілометрів від своєї батьківщини до поля битви, демонструючи громадську організацію в широкому масштабі. Артефакти відповідають попереднім доказам того, що деякі кістки, знайдені на полі битви, містили стронцій, який не відповідав ізотопам, знайденим у людей, народжених в цьому регіоні.

«Це показує, що люди були набагато мобільніші, ніж ми думали», — говорить археолог Хелле Вандкілде з Орхуського університету в Данії, який не брав участі в дослідженні.

У декількох метрах від бронзових предметів дайвери виявили наконечники стріл, ошатні шпильки, бронзовий ніж з кістяною ручкою, а також людське ребро і череп. Всі знахідки датуються близько 1300 до н.е., підтверджуючи ідею, що вони були частиною однієї події.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі