У коморі будинку в Токіо виявили втрачену частину найстарішого в світі роману

Джерело: ТСН

У Токіо знайдена втрачена частина найстарішого в світі роману "Ґендзі моноґатарі", повідомляє theguardian.com.

Рукопис зберігався у коморі будинку нащадка японського феодала.

Моноґатарі  — жанр японської літератури, епічний, як правило, прозовий твір класичної за винятком автобіографічної літератури, щоденників та есе. Традиційно перекладається як "повість", рідше як "роман", "оповідання" або "новела".

 "Ґендзі моноґатарі" — пам'ятка класичної японської літератури, ліричний твір жанру моноґатарі періоду Хейан написана на початку XI століття в епоху Хейан, складається з 54 глав. 

Створений між 1001 і 1005 роками. Складається з 54 томів. Авторство роману приписується поетесі й письменниці Мурасакі Сікібу, була фрейліною при японському дворі імператриці Сесі (роки правління 986-1011).

Основу твору складає розповідь про яскраві любовні пригоди принца Хікару Ґендзі та його муки в похилому віці як розплату за гріхи молодості. Повість проникнута популярними буддистькими ідеями того часу: невідворотністю карми і відповідальностю за скоєне в попередніх і теперішньому життях.

Згідно з оцінками літературознавців є найкращим твором в жанрі моноґатарі, а також найбільшим шедером японської літератури за обсягом, структурою, глибиною змісту та передачі душевних переживань персонажів. Повість справила величезний вплив на творчість письменників і поетів Японії пізніших часів.

Оригінальний текст не зберігся, найстарішу з відомих версій записав поет Тейка, помер 1241 року. Досі підтверджені оригіналами його записів вважалися лише чотири частини роману.

Експерти фонду по збереженню культурної спадщини встановили, що знайдена п'ята глава також записана поетом Тейком. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі