906 років тому завершили будувати Михайлівський Золотоверхий собор

Джерело: Gazeta.ua

Михайлівський Золотоверхий собор в Києві закінчили будувати через чотири роки - 17 жовтня 1113 року.

В 1093 році на київський князівський престол зійшов Святополк ІІ Ізяславич (1050-1113), в святому хрещенні Михаїл, який до того князював в Турові. Замість старої дерев'яної церкви збудував кам'яну, прикрасив її мармуром, мозаїкою і дорогоцінними іконами. Ця церква була на той час єдиною в Києві, яка мала золоту баню і через це одержала назву Золотоверхої. Стіни собору прикрашали мозаїки та фрески. Автором практично всіх мозаїк Михайлівського собору вважають давньоруського художника, ченця Києво-Печерського монастиря Алімпія.

Найбільшою святинею стали мощі святої великомучениці Варвари, привезені до Києва дружиною князя Святополка - Варварою. В 1240 році його пограбували і частково знищили орди хана Батия. Богдан Хмельницький своїм коштом відновив позолоту на центральній бані храму. У 1718 році гетьман Скоропадський влаштував у головній церкві новий іконостас.

У 1919 році церковні цінності конфісковані та пограбовані більшовиками, житлові приміщення монастиря стали гуртожитками, монастир ліквідували, фрески вивезли в Росію. У 1934 році Михайлівський Золотоверхий собор, дзвіниця та частина інших споруд монастиря знесла радянська влада. Собор відбудували через 60 років, відкрили наприкінці травня 1998-го. Фрагменти фресок, що зберігалися в Ермітажі, передані Україні.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі