Помер літературознавець Володимир Панченко

14 жовтня 2019 року після тривалої хвороби помер український письменник, літературознавець, критик, доктор філологічних наук, професор Володимир Панченко.

Про це повідомила редакторка видання «ЛітАкцент» Ірина Троскот на своїй сторінці Facebook.

«До сьогодні мало хто знав про його реальне самопочуття – бо він не з тих, хто буде докучати іншим собою. У цьому якась така гідність людини його покоління – залишити хорошу пам'ять. Власне, Володимир Євгенович і з Києва поїхав за якийсь короткий час до. Може, я мала здогадатися ще кілька днів тому, коли говорили телефоном, що його день буде сьогодні. Власне, він і не міг обрати собі іншого дня. Як і не міг не дочекатися його завершення», – написала вона.

Головний редактор «Українського тижня» Дмитро Крапивенко додав: «Володимир Панченко – людина, яка уміла вчитуватися, вдивлятися, знаходити приховані сенси і чути голоси епох, зв'язок з якими часом здавався безнадійно втраченим. Володимир Євгенович залишив по собі чималу спадщину своїх літературознавчих праць, які переживуть і нас з вами. Світла пам'ять...».

Володимир Панченко народився 2 вересня 1954 року в селі Демидівка Одеської області. Він був автором низки статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професором Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктором філологічних наук, членом Національної спілки письменників України, членом Українського ПЕН, народним депутатом Верховної Ради України I скликання, шеф-редактором та засновником видання «ЛітАкцент». Мав звання заслуженого діяча науки і техніки України.

У 1995 році він став лауреатом премії імені Володимира Винниченка Українського фонду культури, у 1996 – лауреатом літературної премії «Благовіст», у 1998 – лауреатом літературної премії імені Олександра Білецького, у 2016 – лауреатом літературної премії ім. Євгена Маланюка.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі