102 роки тому розстріляли Мата Харі

Джерело: Gazeta.ua

За шпигунство на користь Німеччини 15 жовтня 1917 року розстріляли голландську танцівницю Мата Харі, справжнє ім'я якої Маргарета Гертруда Зелле.

Народилася в Нідерландах. Дівчину виховував хрещений батько. 19-річною вона вийшла заміж за удвічі старшого офіцера Рудольфа Маклеода. Рудольфа відправляють служити на острів Ява в Індонезії. Маргарета захоплюється місцевою культурою, вчиться танцювати. Розлучившись з чоловіком, у 1905 році почала давати концерти під сценічним ім'ям Мата Харі, що в перекладі означає «око ранку».

Мата Харі переїжджає до Парижа, починає виконувати східні танці. В Парижі часто виступає перед військовими, політиками, дипломатами. Витрачає значно більше, ніж заробляє.

Під час Першої світової війни часто їздить через Іспанію в Нідерланди. Французька контррозвідка починає підозрювати, що Маргарета є німецькою шпигункою. Звинувачували у тому, що передала німцям інформацію, через яку загинули кілька дивізій – понад 50 тис. солдатів.

Засудили до страти. Адвокат кілька разів подавав апеляцію, навіть ставав на коліна перед суддями. Вирок не пом'якшили. Шпигунку розстріляли. Від пов'язки на очі Мата Харі відмовилася, а також попросила не прив'язувати її до стовпа.

Тіло танцівниці передали в анатомічний театр, а голову забальзамували і віддали в Музей анатомії у Парижі, звідки вона зникла у 1954 році.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі