Вкрали грабіжники в давні часи: археологи не знайшли скарби у піраміді фараона Снофру

Джерело: Хартыя'97

Говорячи про поховання єгипетських фараонів ніяк не можна оминути своєю увагою знамените місто мертвих Дахшур (або Дашур). Це некрополь, який став місцем останнього спочинку царюючих осіб Єгипту і їх знаті часів Стародавнього і Середнього царств. Дахшур знаходиться на західному березі Нілу і містить у собі одні з найважливіших поховальних споруд Єгипту того часу. Найбільший же інтерес для археологів викликають дві піраміди, що належать фараону на ім'я Снофру, засновнику 4 династії..

Ще в XVII-XVIII ст однієї з пірамід Снофру зацікавилися різні мандрівники, що потрапили в некрополь. Часто її називають ромбовидною пірамідою (також, в залежності від джерел, вона має назву «ламаною» або «зрізаною»). Це архітектурна споруда знаходиться на півдні Дахшура і досить добре збереглася для свого часу. Вперше ознайомитися з таємницями споруди вдалося в 1838 році. Саме тоді в піраміду змогли потрапити знамениті єгиптологи Джон Ша Перринг і Річард Вайс. Учені змогли створити точне планування єгипетської споруди, однак їм так і не вдалося відшукати цінності, які були поховані разом з правителем.

Дослідники залишили спроби розгадати таємницю піраміди Снофру більш, ніж на 50 років. Лише в кінці XIX століття (1894-1895 рр) французький археолог Жак де Морган повернувся до дослідження дивовижною пам'ятки старовини. Він зміг частково розчистити загадкову піраміду, однак великих плодів це не принесло. Пошуки скарбів Снофру не увінчалися успіхом. Через 30 років за дослідженням архітектурного будови взялася єгипетська Служба давнини, яка в 1945 році змогла знайти доказ теорії про те, що піраміда дійсно є витвором Снофру. На двох прихованих всередині піраміди блоках виявилися написи, в яких згадувалося ім'я фараона.

Перший фараон найбільш великої династії Єгипту часів Стародавнього царства Снофру

Розкопки були продовжені в 1951-1955 роках. У цей час пізнанням таємниць ромбовидної піраміди зайнявся єгипетський археолог Ахмед Фахрі, який зміг дістатися до заупокійного храму піраміди. Саме там, на думку вчених, повинні були бути приховані різні дивовижні артефакти того часу. Однак і тут удача не супроводжувала дослідникам. Археологи припускають, що скарби піраміди були вкрадені грабіжниками ще в стародавні часи.

Другою пірамідою, яку вчені відносять до часів правління Снофру є північна. Також вона в окремих джерелах вона згадується під назвою «рожевої» або «червоної» піраміди. Як і у випадку з ромбовидною пірамідою, уперше за вивчення північній взявся дует дослідників Перринг-Вайз в середині XIX століття. Однак серйозні відкриття прийшли лише в кінці XX століття, коли в 1980 році за вивчення взявся Німецький археологічний інститут. Німецькі археологи змогли відшукати облицювання, збережену на п'яти шарах східного фасаду. Крім того, пізніше були знайдені окремі частини пірамідону з Турського вапняку, який є єдиним у своєму роді для пірамід того часу. На жаль, вченим і тут не вдалося відшукати ніяких слідів скарбів фараона Снофру, а тому їм довелося задовольнятися лише історичними фактами, збереженими в пірамідах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі