У Луцьку презентували книгу про «Спецпідрозділ «Світязь»

Джерело: Голос України

У п'ятницю, 11 жовтня, у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги провідного наукового співробітника цього закладу, кандидата історичних наук Богдана Зека "Спецпідрозділ "Світязь" в Антитерористичній операції на Донбасі (2014-2018 рр.): історичний нарис".

Рота патрульної служби поліції особливого призначення "Світязь" була сформована на Волині із добровольців у червні 2014 року.

Підрозділ мав забезпечувати охорону громадського порядку і виконувати завдання особливого характеру. Після проходження курсу підготовки рота "Світязь" у серпні 2014-го вирушила у зону АТО. Підрозділ брав участь у боях за Іловайськ Донецької області, виходив так званим "зеленим коридором". "Світязь" тоді втратив шість своїх бійців.

Під час боїв на Дебальцівському напрямку у січні 2015 року, рота опинилась в оточенні у місті Вуглегірську, але три дні продовжувала тримати оборону. У найбільш напружений момент бою бійцям "Світязя" довелося навіть викликати вогонь на себе. Завдавши втрат противнику, бійці підрозділу вийшли з оточення цілими та неушкодженими, більше того, здійснивши 15-кілометровий марш тилами противника і наносячи йому втрати, вивели із собою побратимів з ЗСУ.

Завдання було виконане на відмінно. Це відзначив тоді і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, нагороджуючи бійців "Світязя". Командиру підрозділу капітану Олександру Фацевичу було присвоєне звання майора міліції, а також вручено іменну вогнепальну зброю. Згодом Олександр Фацевич був відзначений орденом "За мужність" ІІІ ступені. Нині полковник Олександр Фацевич обіймає посаду заступника голови Національної поліції України.

Книга науковця з Луцька Богдана Зека про звитяги бійців роти патрульної служби поліції особливого призначення "Світязь" – це своєрідна пам'ятка всім загиблим її бійцям, а також данина шани тим поліцейським, які і сьогодні несуть нелегку службу в зоні ООС.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі