У печері знайшли найдавніші в історії свідоцтва того, як раніше зберігали їжу

Джерело: Gazeta.ua

В ізраїльській печері Кесем виявили найдавніші в історії свідоцтва довгострокових продовольчих заготовок. Вони були зроблені сотні тисяч років тому.

Археологи на чолі з професором Раном Барканом і професором Аві Гофером знайшли кістки косуль, на яких були характерні сліди обробки. Вони зрозуміли, що ноги тварин зберігали і використовували в їжу через кілька тижнів після полювання - цей термін міг досягати двох місяців.

Печера Кесем була заселена близько 420 тис. років тому, люди покинули її близько 200 тис. років тому. Таким чином, це найдавніші відомі науці ознаки планування споживання продовольства і зберігання їжі.

"Ми вважаємо, що здобич розділяли прямо на місці полювання, і в печеру брали тільки частини туш, в яких було багато м'яса і жиру, а також кінцівки і череп. Але все кістки кінцівок були порубані, щоб добути кістковий мозок. Подібні глибокі розрізи раніше ніде не зустрічалися", - каже професор Баркан.

В результаті тривалих лабораторних досліджень вчені прийшли до висновку, що розрізи - результат використання крем'яних знарядь для зняття висохлої шкіри. Набагато легше і практичніше оббілувати тільки що вбиту тварину. Так дослідники зрозуміли, що шкіру залишали навмисне.

Археологи кажуть, що суха шкіра забезпечувала більш довгострокове збереження їжі, ставши "консервною банкою". У міру необхідності вона знімалася, і тоді можна було дістатися до кісткового мозку.

"Наше відкриття свідчить, що печерні люди вміли планувати свої дії, думаючи про майбутнє. Це означає, що вони менш залежали від щоденної полювання", - говорять вчені.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі