Землетрус в Алеппо: понад 200 тисяч людей загинули в сирійському місті

Джерело: Gazeta.ua

В Алеппо 11 жовтня 1138 року стався один з найпотужніших землетрусів, відомих людству — четвертий за кількістю жертв. 230000 людей загинули в сирійському місті під час землетрусу.

Місто Алеппо розташоване вздовж північної частини системи геологічних розломів. І дату, і приблизну кількість жертв подав дамаський хронікер Ібн-аль-Каланісі. Поштовхи зруйнували замок хрестоносців та їхню церкву біля міста Гарем. Мешканці Алеппо були попереджені "вступними" поштовхами і перед основним землетрусом встигли вибігти з міста. Стіни міста завалилися, як і стіни східного і західного замків. Багато будинків були зруйновані.

У районі Мертвого моря сильно трусило ще дев'ять місяців. Землетрус охопив територію сучасних Сирії, Туреччини, Ірану, Азербайджана. Землетрус був початком першого з двох послідовних проявів сейсмічної активності в регіоні: з жовтня 1138 до червня 1139 року і набагато більш інтенсивної серії з вересня 1156 до травня 1159 років. Після землетрусу населення Алеппо відновилось лише на початку XIX століття, коли в місті знову було зафіксовано 200 тисяч жителів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі