87 років тому в Україні започаткували нову науку – ядерну фізику

Джерело: Gazeta.ua

Атомне ядро літію вперше розщепили в СРСР 10 жовтня 1932-го. Експеримент провів Харківський фізико-технічний інститут. Ним започаткували ядерну фізику в Україні та у всьому СРСР.

За рік після заснування установи, у 1929-му молоді українські вчені Антон ВальтерГеоргій ЛатишевОлександр Лейпунський та Кирило Синельников утворили "високовольтну бригаду". Поставили за мету першими в світі розщепити атомне ядро. Для цього планували побудувати прискорювач протонів.

Конкурентів в СРСР вони не мали, але робота велась інтенсивна. Синельников мав англійський науковий досвід. Стажувався 2 роки у Кавендіській лабораторії Кембріджського університету.

Вченим вдалося збудувати аналог високовольтного генератора Ван де Граафа. Принцип дії приладу заснований на електризації діелектричної стрічки, яка постійно рухалась. Це дозволяло досягти напруги більше ніж в 1 млн. вольт.

Головний експеримент призначили на 10 жовтня. Того дня лабораторію інституту відвідав видатний фізик Петро Капіца. Він, разом із українськими вченими, спостерігав у мікроскоп, як під напругою прискорюються протони та з'являються іскри, що свідчили про розпад ядер літію.

Незважаючи на вдачу, стати першими у світі ентузіасти-вчені не змогли. Аналогічний експеримент провели англійські фізики у Кавендіській лабораторії на декілька місяців раніше.

У 1971-му ЦК КПУ наказав спорудити у Харкові грандіозний монумент на честь розщеплення атомного ядра, але проект так і не втілили в життя. Поставили лише невеликий пам'ятник.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі