Колишній імператор працював бібліотекарем

Джерело: Gazeta.ua

З повстання військових в китайському місті Учан почалася революція, що отримала назву "Синьхайскої". Повстання швидко охопило південні і центральні провінції Китаю. 10 жовтня 1911 року у Китаї повалено монархію і проголошено республіку.

У 15 з 18 провінцій, розташованих на південь від Великої Китайської стіни, була повалена маньчжурська військова та цивільна адміністрації. У повсталих районах формувалося тимчасовий революційний уряд. Китай був проголошений республікою. Першим президентом Китаю був обраний Сунь Ятсен. Розроблена тимчасова конституція, що проголосила рівноправність громадян, свободу слова, зібрань, недоторканість особи, створення парламенту.

Маньчжурський імператор Пу І 12 лютого 1912 р відрікся від престолу. Маньчжурська династія Цин, яка правила Китаєм з 1644 року припинила існування. Пу І був направлений до табору перевиховання, потім працював у ботанічному саду та бібліотеці.

Однак Сунь Ятсену довелося залишити пост, а військовий генерал Юань Шикай був обраний тимчасовим президентом Китаю. Він встановив диктатуру. 4 травня 1919 року в Пекіні відбулися демонстрації проти політики капіталістичних держав відносно Китаю. У 1921 році за допомогою Комінтерну була створена Комуністична партія Китаю.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі