145 років тому започаткували Загальний поштовий союз

Джерело: Gazeta.ua

На першому Міжнародному поштовому конгресі у швейцарському Берні 9 жовтня 1874 року представники 22 країн підписали Бернську угоду. Започаткували Загальний поштовий союз, пізніше через ажіотаж змінили назву на Всесвітній поштовий союз.

Перша спроба встановити принципи, які б регулювали міжнародну поштову службу, відбулась в Парижі в 1863 році. Раніше поштовий обмін регулювався безліччю двосторонніх договорів. Лише через 11 років на першому Міжнародному поштовому конгресі представники 22 країн підписали Бернську угоду.

Членство в Союзі зростало так швидко, що назву "Загальний поштовий союз" змінено на Universal Postal Union. Створили єдину поштову територію для взаємного обміну поштою між членами союзу. Раніше за проїзд поштового транспорту по території іншої країни вимагали плату. Також обговорили один тариф замість 1200, які існували доти, міри ваги та мову.

Головним документом Поштового Союзу є Конституція, у ній є мета діяльності та загальні положення. Кожна країна-член Організації Об'єднаних Націй може приєднатись до Всесвітнього Поштового Союзу. Незалежні держави, які не є членами ООН, можуть вступити, якщо на це дасть згоду дві третини країн-членів ВПС. Україна стала членом Союзу 1947 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі