Розшифрували прокляття танцівниці, якому 1,5 тис. років

Джерело: Gazeta.ua

Італійський археолог Аттіліо Мастрочінке розшифрував древнє прокляття знайдене 70 років тому на теренах Ізраїлю.

Тоді 1500-річний текст на свинцевій пластині назвали "прокляттям танцівниці", але розгадати повністю його не вдалося, передає Media.Az.

Нині завдяки комп'ютерній програмі, що зробила безліч фото з різних ракурсів текст став більш зрозумілим для дослідників. Він написаний на грецькій мові й займає 110 рядків. Прокляття намагались накласти на танцівницю Манну, яка виступала в цирку Кесарії.

"Зв'яжіть ноги разом, шкодьте танцю Манни. Закрийте їй очі, зв'яжіть руки і ноги, які мають стати розслабленими, коли Манна танцюватиме в театрі. Вона повинна рухатись повільно й втратити рівновагу". - йдеться в тексті.

Накладач або накладачка прокляття просить допомоги у древніх богів. Звертається навіть до єгипетського бога Тота та демонів неба, повітря, землі, підземного світу, моря і річок.

Історики розповідають, що артисти Візантійської імперії належали до різних партій цирку - "білих", "зелених", "червоних" та "синіх", між якими була сильна конкуренція. Представників партій візантійського цирку вважали історичними попередниками сучасних футбольних хуліганів.

"Табличка підтверджує, що християнізація Римської імперії не знищила магічні практики", - каже автор відкриття.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі