У Луцьку відбудеться етнічний фестиваль «ЛіраФест»

13 жовтня в Луцьку відбудеться  Міжнародний  фестиваль «ЛіраФест-2019», мета якого – відродження та реконструкція традицій лірництва і кобзарства на Волині.

У цьогорічному фестивалі  візьмуть участь  лірники й кобзарі з багатьох  регіонів України, а також гості з Польщі і Білорусі. Фестиваль  приурочений до свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України, Дня українського козацтва та 77-річниці створення УПА.

У програмі фестивалю: лірникування та кобзарювання біля храмів і на вулицях міста, виконання псалмів і кантів біля Чудотворного образу Холмської Богородиці у музеї Волинської ікони,святковий  концерт на Театральному майдані, презентації інструментів і способів їх виготовлення, майстер-клас з вивчення старовинних народних білоруських, польських та українських танців у супроводі  традиційних інструментів та ліри.

Волинь – благодатний край для реконструкції лірництва… Саме тут ще багато живих очевидців, які бачили і слухали останніх поліських лірників – Івана Власюка, Івана  Верховця, ліра якого дбайливо зберігається у музеї Дубнівського замку. Цьогорічний Міжнародний етнофестиваль «ЛіраФест» має стати важливим етапом на шляху науково-реконструктивного руху однієї із найпотужніших колись в Україні волинсько-поліської  лірницької практики.

"Історичні дані про те, що у кожному полковому і навіть сотенному місті Великої України мали своїх бандуристів і кобзарів, а  західно-українські лірники брали участь у нелегкому побуті січових стрільців і повстанців УПА, надихають нас на те, щоб продовжити цю традицію. Приклад лірника Яреми (Шевчука) та інших братчиків кобзарських цехів, які  крім автомата взяли із собою на фронт ще й свої ліри і бандури, говорить про те, що справа «сучасних Мамаїв» живе і сьогодні" - наголошують організатори.

Кобзарство – це цілісна, довершена ланка українських культурних традицій. Воно доречно асоціюється у нас зі стилем побуту українського народу й завжди було символом справжнього українства і у свій час поширювалось на всі верстви населення.

Програма Міжнародного етнічного фестивалю «ЛіраФест-2019»
                                                

10.30-12.00 – Лірникування та кобзарювання  учасників фестивалю з Білорусії, Польщі, України (Свято-Троїцький кафедральний Собор, Хрестовоздвиженська церква, церква Холмської Богоматері, вул. Лесі Українки)


14.30-15.30 – Виконання псалмів і кантів біля Чудотворного образу Холмської Богородиці 
(Музей Волинської ікони);

16.00 – Святковий концерт «Повстанська Покрова» за участі етногурту «Сільська  музика», лірників та кобзарів з Польщі, Білорусії, України (Театральний майдан);

18.00 –Майстер-клас з вивчення старовинних, традиційних народних танців (Театральний майдан).


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі