Перший український пілот і конструктор розбився на французькому літаку «Фарман»

Джерело: Gazeta.ua

Перший український пілот і конструктор Лев Мацієвич загинув 7 жовтня 1910-го неподалік Петербурга. Розбився на аероплані "Фарман" і став першою жертвою авіації в Російській імперії.

Того дня о 18.00 на святі повітроплавання за польотами на Комендантському полі слідкували тисячі глядачів. Раптом почули різкий звук і літальний апарат Мацієвича почав втрачати висоту та розвалюватись на шматки. Люди спостерігали, як чоловік випав із кабіни та полетів до землі. Бачили це й дружина Олександра разом із донькою, які прийшли підтримати льотчика.

Мацієвич, якому було 33 роки, загинув миттєво. Неподалік нього впали залишки апарата.

Товариства повітроплавання багатьох європейських країн оголосили траур. Похорон організували в Петербурзі 11 жовтня. Він перетворився на багатотисячну маніфестацію. Прийшла вся українська громада столиці. Симон Петлюра поклав на могилу синьо-жовтий вінок із червоними стрічками.

Урядовій комісії вдалося встановити причину катастрофи. На висоті 385 м дротяна розтяжка мотора лопнула та потрапила у двигун, через що той розлетівся на шматки. Літак почав падати. Мацієвич намагався вирівняти його, потягнувши штурвал на себе, але випав. Посадити літак було неможливо за будь-якого обставин.

Окрім авіації, Мацієвич захоплювався кораблями. Українець розробив один із перших у світі проектів класичного авіаносця.

Левко Мацієвич походив із Олександрівки сучасної Кіровоградської області. Брав активну участь у діяльності української громади Санкт-Петербурга, фінансово підтримував український національний рух. Створив у Народному домі Севастополя самодіяльний робітничий театр із українським репертуаром, організовував вечори пам'яті Тараса Шевченка.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі