7 жовтня: коронували галицько-волинського князя Данила Романовича

Джерело: Gazeta.ua

В Дорогочині, зараз це східна Польща, 7 жовтня 1253 року коронували галицько-волинського князя Данила Романовича. Корону надіслав Папа Римський Інокентій IV.

У Середньовіччі вважали, що син князя був князем від народження. Королем його має визнати Папа Римський. Посланець Папи Інокентія ІV прибув до Дорогочина над Бугом. Привіз Данилові королівські клейноди: корону, скіпетр і державу. Данило двічі відмовлявся коронуватися. Уперше — через те, що посольство з короною застало його не в Галицько-Волинській державі. Він тоді саме прибув до Кракова. Удруге — через те, що папа надіслав корону, не оголосивши хрестового походу проти монголів. Врешті поступився.

"Прислав папа послів достойних, що принесли Данилові вінець, і скіпетр, і корону, які означають королівський сан, кажучи: "Сину! Прийми од нас вінець королівства. Ти матимеш поміч од папи". Він прийняв вінець од бога, од церкви Святих апостолів, від престолу святого Петра, і від отця свого папи Інокентія, і від усіх єпископів своїх", - пише невідомий автор у Галицько-Волинському літописі про коронацію.

Коронація відбулася у дорогочинському храмі Пресвятої Богородиці. Отримавши корону, галицько-волинський правитель ставав повноправним європейським монархом. Інші королі мали надати йому військову допомогу, на той час - в обороні від монголів. Проте володарі Центральної Європи не підтримали його в боротьбі. Данило Галицький воює самотужки.

Данилова корона до Першої світової війни зберігалася в храмі у Перемишлі й була перероблена на митру місцевого єпископа. Зникла під час Другої світової війни. Де зараз - невідомо. Її копія зберігається в експозиції Золочівського замку на Львівщині.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі