На Волині археологи виявили древнє городище

Джерело: Район.in.ua

Експедиція Інституту археології НАН України провела розвідкові роботи на городищі у селі Литовеж Іваничівського району.

Під час робіт, які проводили у вересні, вияснили, що вал був насипаний у пізньосередньовічний період, – повідомляють на офіційному сайті Інституту археології НАН України.

Пам’ятка пов’язується, вірогідно, з давньоруським Всеволожем (Волинським) та з одноіменним середньовічним містом. Городище дуже пошкоджене водною ерозією – його західна частина розмивається річкою Західний Буг.

Наявність кількох ділянок укріплень вказує на те, що пам’ятка мала складне планування. З метою встановлення системи планування, зовнішнього вигляду укріплень та послідовності їх спорудження був розрізаний зовнішній вал городища у його північній частині, у районі розміщення нині зруйнованої церкви Параскеви П’ятниці.

«Розріз валу проведений траншеєю довжиною 15 м при ширині 1 м. Встановлено, що вал не містив внутрішніх дерев’яних конструкцій і був насипаний у пізньосередньовічний період. У траншеї також зафіксовані сліди поховань. Виявлений археологічний матеріал датується XIV – XX століттями. Це фрагменти кераміки та металеві побутові предмети», – зазначають археологи.

Роботи проводились під керівництвом старшого наукового співробітника відділу давньоруської та середньовічної археології к.і.н. Андрія Петраускаса.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі