Як виглядало село у Локачинському районі 100 років тому. Фото

Джерело: Район.Локачі

В колекції Австрійського державного архіву Тетяна Яцечко-Блаженко віднайшла цікаві фото із минувшини села Кисилин в Локачинському районі Волинської області.

Усі фото датуються періодом Першої світової війни. Цінністю кадрів є те, що там можна розгледіти дві святині із Кисилина.

Перша святиня, зображена на фото – це Свято-Михайлівська церква, яка була побудована у 1777 році. Храм вдалось зберегти і сьогодні у ньому відбуваються богослужіння. Церква має оригінальну композицію.

«Будівля храму має прямокутну з видовженим бабинцем, коротким трансептом та чотиристоронньою апсидою з двома ризницями. Низькі бічні нави мають форму окремих ніш, що відкриваються всередину храму. Над схрещенням нав здіймається дворівнева вежа на широкій основі, увінчана декоративним шпилем. Фасад має багатий архітектурний декор. Ще на старих фото можна побачити, що церкву оточує мурована огорожа з брамою та масивною дзвіницею», – розповідає дослідниця історії Тетяна Яцечко-Блаженко.

Свято-Михайлівська церква.

Свято-Михайлівська церква.

Відомо, що із 1720 року в Кисилині існував монастир та костел кармелітів. У костелі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії після 1945 рокуь розміщувався цех по переробці льону та коноплі, але після пожежі він не використовувався. Храм являє собою тринефну базиліку, що творить у плані прямокутник з апсидою. Бічну стіну підтримує масивний контрфорс. В інтер'єрі збереглися фрагменти фресок XVII ст. До апсиди костелу примикає двоповерховий монастирський будинок, який після 1832 року виконував роль парафіяльного будинку.

Сьогодні весь комплекс являє собою руїну без дахів та стихійний смітник. На знайдених кадрах столітньої давнини можна розгледіти інтер’єр костелу, яким він був у рови Першої світової війни. Насправді ці кадри є дуже рідкісні та цінні для історії цього населеного пункту.

Руїни костелу.

Руїни костелу.

Інтер’єр костелу.

Інтер’єр костелу.

Панорама Кисилина.

Панорама Кисилина.

Джерело фото: bildarchivaustria.at


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі