У стіні підземелля знайшли незвичний ключ у формі зірки Давида

Джерело: Gazeta.ua

У Вінниці під час ремонту підвального приміщення будівлі знайшли старовинний 25-сантиметровий ключ із ручкою у формі зірки Давида.

В соцмережі вже приписали знахідці, що це ключ від "Єрусалимки". Так називають історичний район Вінниці, де жили євреї.

"Теоретично може припустити, що це ключ від синагоги. Але це всього лиш припущення. А як насправді, то це таємниця, яку важко розгадати. Хоча дуже хотів би знати розгадку", - каже Віталій.

Ключ не схожий на ритуальний предмет. Можливо, щось із начиння якоїсь із міських синагог, пише у Facebook Олександр Федоришен. І поцікавився чи не віддасть власник у фонд Центру історії Вінниці.

"Концепція військової тематики, яку задумував у пабі може змінитись. Зараз дискутуємо з сім'єю про еврейський концепт", - говорить Gazeta.ua власник будівлі Віталій Гуменюк.

Будинок спорудили в 1906 році. Власник гадає, що ключ замурували саме євреї. Там, де знайшли ключ поряд замуровані двері.

"Характерним є те, що ключ був замурованим у стіні. Адже це може свідчити про те, що у певний важкий для єврейської громади Вінниці історичний період ключ потрібно було сховати від недоброзичливців. Схованка може бути пов'язана з періодом німецької окупації Вінниці 1941-1944 років. Саме в той час на долю єврейської громади припали важкі випробування", - каже історик Владислав Сушинський, передає naparise.

Щодо дверей, які цей ключ міг відчинити, то це залишається таємницею. Звісно таємницю "ключа від Єрусалимки" можна розгадати, розраховуючи на знання та досвід очільників вінницької єврейської громади. І ще, судячи із того, що під будинком є щонайменше один відносно вивчений тунель, ключ може стати не єдиною цікавою знахідкою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі