У 1883 році вперше вирушив у рейс найдорожчий потяг на той час

Джерело: Gazeta.ua

У рейс вперше вирушив 4 жовтня 1883 року найдорожчий потяг на той час "Східний експрес". З'єднував Османську імперію з Західною Європою. Долав відстань в 3 тис км від Парижа до Константинополя, тепер Стамбул, за 82 години.

Потяг ще називали "гранд-готель на колесах". Кошти на будівництво залізниці і потяга дав король Бельгії Леопольд II. Салони оброблені рідкісними породами дерева, у купе були кришталеві люстри, на стінах - модний живопис, є вагон-ресторан. До послуг пасажирів - бібліотека.

Кожне двомісне купе було оздоблене дубовими панелями й оксамитом. В окремій кімнатці - умивальник із гарячою й холодною водою та санвузлом. Упродовж 81-годинної подорожі пасажири перетинали кордони Німеччини, Австро-Угорщини, Румунії та Болгарії. Кулінари подавали шість обідів.

У "Східному експресі" подорожували Франц-Йосиф, Єлизавета II, Шарль де Голль, Агата Крісті, Мата Харі, бізнесмени, політики та знаменитості. Квиток в одномісне купе коштував близько 10 тис євро на наш час.

"Східний експрес" проіснував до початку Першої світової війни, доки його вагони не розібрали на польові госпіталі та штаби генералів. Останнього разу "Східний експрес" за вкороченим маршрутом від'їхав з Парижа до Відня 2007 року. Закрили через технічний стан та нерентабельність.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі