Вчені збираються прочитати сувої з античної бібліотеки, знищеної Везувієм

Джерело: УНІАН

В 79 році нашої ери під час виверження вулкан Везувій знищив стародавні міста Помпеї й Геркуланум разом з усіма їхніми мешканцями й скарбами.

Серед останніх була чудова бібліотека сувоїв, які обвуглилися під дією тепла, попелу і газів. Але вчені кажуть, що існує надія, що ці крихкі документи знову можна буде прочитати завдяки новітньому підходу, який включає використання потужного рентгенівського випромінювання і штучного інтелекту, — пише The Guardian.

«На кожній пластинці папірусу видно написи. Але щоб розгорнути їх, потрібно щоб папірус був справді гнучким. А ці сувої більше не такі», - пояснив професор Брент Сілс з Університету Кентуккі, який очолює проект.

Два нерозгорнутих сувої, які спробують прочитати, належать Французькому інституту у Парижі. Вони входять до колекції з 1800 стародавніх сувоїв, які були знайдені в 1752 році під час розкопок на руїнах Геркулануму. Це єдина відома антична бібліотека, записи якої так чи інакше збереглися до наших днів. Більша частина колекції зберігається в музеї Неаполя. Вілла, на місці якої були знайдені сувої, належали тестю Юлія Цезаря, римського диктатора, якого вбили у 44 році до нашої ери. Впродовж багатьох років експерти намагалися розгорнути половину сувоїв різними методами. Деякі з них були знищені в ході процесу.

Експерти кажуть, що розгортання і відкриття написів для повітря призводить вицвітання чорнил. Сілс і його команда використовували потужне рентгенівське випромінювання, щоб розгадати пергамент із записами на івриті, якому 1700 років. Цей пергамент був знайдений у священній арці синагоги в Ейн-Геді в Ізраїлі. Як виявилося, текст у ньому був фрагментом біблійного Левіту. Однак, пергамент в Ейн-Геді містив чорнило на основі металів, яке проступає під рентгенівським випромінюванням. Втім, чорнило у сувоях з Геркулануму має вуглецеву природу. Тож очевидного контрасту між написами й самим папірусом під випромінюванням не буде.

Тож команда вигадала інший підхід, який об’єднує потужний рентген зі штучним інтелектом. Метод передбачає використання фотографій фрагментів сувоїв з написами, які можна розгледіти неозброєним оком. Їх використають, щоб навчити машинний алгоритм, де повинно бути чорнило на рентгенівських знімках тих же фрагментів. Таким чином, система навчиться знаходити відмінності між написами й пробілами на рентгенівських знімках папірусу.

Вчені сподіваються, що так можна буде прочитати написи на сувоях, не розгортаючи їх.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі