На території Києво-Печерської Лаври виставили унікальну колекцію перснів

Джерело: Gazeta.ua

У музеї історичних коштовностей України на території Києво-Печерської Лаври виставили унікальну колекцію перснів. Експозиція носить назву "Персні. Тисячолітні історії звичних речей" та триватиме до 22 грудня.

Левова частка колекції - коштовності польської знаті з гербами династій. У ті часи це була своєрідна візитівка. Подаючи руку для вітання, співрозмовники відразу бачили, з ким мають справу, передає КП в Україні.

На перснях XVIII-XIX ст. можна побачити цікаві сцени - жінку, яка годує орла, Афродіту, що виходить з купелі, птаха з хрестом, сатира, що посміхається й багато інших.

Всього відвідувачі зможуть побачити близько 60 експонатів. Усі вони з різних епох, належали різним народам, що проживали на теренах України.

Одними з найдавніших є персні скіфів та коштовності із зображенням лева та барана, знайдені у Миколаївській та Дніпропетровській областях. Науковці розповідають, що символіку карбували під впливом Візантії. Лев був символом влади, а баран - достатку. Заможні жінки передавали їх з покоління в покоління.

Виставка унікальних перснів триватиме до 22 грудня


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі