Геологи розгадали загадку незручного розташування Мачу-Пікчу

Джерело: Цікавості

Стародавнє місто Мачу-Пікчу, яке знаходиться на території Перу, заведено вважати одним з нових чудес світу. Не так давно геологам вдалося знайти пояснення тому, чому місто розташоване в такій незручній гірській місцевості на великій висоті.

Екс-резиденція правителів інків століттями залишалася непоміченою і тільки сто років тому її вперше виявили у густих джунглях в Андських горах на висоті 2500 метрів. Місто було побудоване високо в горах в одному з найбільш важкодоступних місць.

Бразильські геологи стверджують, що їм вдалося знайти пояснення такому рішенню інків. За їх словами, каменотеси тих часів були справжніми віртуозами, тому будівництво міста Мачу-Пікчу велося в Андах на великій висоті невипадково. Провівши аналіз даних польових і супутникових спостережень, вчені зуміли скласти детальні карти розломів гірських порід.

Як виявилося, в окремих скелях спостерігається густа мережа тріщин з великим розломом в одній із зон, що досягає довжини до 175 кілометрів. Саме цим і визначена орієнтація місцевих долин. Тут вчені помітили і вельми характерну особливість будови розлому: більшість його тріщин орієнтовані в двох напрямках, створюючи свого роду букву Х, перетин якої розташоване якраз під Мачу-Пікчу.

У зв’язку з цим вчені вважають, що немає нічого дивного в тому, що місто було побудоване саме в цьому місці, а його будівлі та околиці влаштовані так, щоб бути орієнтованими вздовж основних напрямків розлому. Це рішення дозволило будівельникам помітно полегшити працю по зведенню одного з найвеличніших міст древньої цивілізації.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі