Андрій Неміро – астроном із Корця

Андрій Неміро – астроном із Корця
  1. Новина відноситься до:

4 (17) березня 1909 року містечку Корець Волинської губернії (сучасна Рівненська область) народився Андрій Антонович Неміро.

Після закінчення школи він вступив до Томського державного університету на фізико-математичний факультет. У 1932 році був переведений до Санкт-Петербурзького (тоді Ленінградського) державного університету. У 1934 році А. Неміро захистив дипломну роботу.

Потім була аспірантура Пулковської обсерваторії, куди Неміро вступив у 1934 році. Після її закінчення в 1937 році він був прийнятий на роботу в обсерваторію, в якій пройшов шлях до завідувача відділом фундаментальної астрометрії. У 1938 році Неміро успішно захистив кандидатську дисертацію.

В роки Другої світової Неміро пішов на фронт і наукова діяльність була зупинена. У 1944 році Андрій Антонович повернувся в Пулково, щоб взяти участь у відновленні зруйнованої обсерваторії. Тоді було встановлено великий пасажний інструмент Струве-Ертеля.

 

У Пулковській обсерваторії

 

Вся наукова діяльність А.А. Немиро була нерозривно пов'язана з розвитком фундаментальних астрометричних досліджень в Пулковській обсерваторії і була спрямована на збереження і подальший розвиток кращих традицій Пулковської астрометричної школи. Андрій Антонович з колегами склав перший радянський фундаментальний каталог прямих піднесень.

Настільною книгою для цілого покоління астрометристів стала докторська дисертація А. Неміро «Дослідження результатів абсолютних визначень прямих піднесень зірок в Пулково».

Останні роботи Андрія Антоновича були присвячені розробці конструкції принципово нового астрометричного інструменту - меридіанного круга-рефлектора.

Неміро брав активну участь в роботах зі створення фундаментального каталогу слабких зірок і з абсолютних визначень прямих піднесень зірок Південної півкулі. Для виконання цієї складної роботи була організована астрометрична експедиція в південну півкулю - в Чилі.

 

Андрій Неміро

Обсерваторія в Чилі

 

Експедиція працювала спільно з чилійськими астрономами в рамках довгострокової угоди на 1962-1973 роки.

Одночасно з роботою в Пулковській обсерваторії Неміро вів активну викладацьку діяльність. У 1964-1970 рр. завідував кафедрою астрономії в Ленінградському університеті (з 1966 - професор).

У 1967-1970 рр. А. Неміро був президентом Комісії № 8 «Позиційна астрономія »Міжнародного астрономічного союзу. Рішенням Міжнародного астрономічного союзу малій планеті № 4228 присвоєно ім'я Nemiro в честь Андрія Антоновича Неміро.

Андрій Неміро помер 30 жовтня 1995 р від інфаркту міокарда і похований на Пулковському меморіальному кладовищі астрономів.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі