У Луцьку зроблять 3D-копію ікони, яка буде доступна незрячим

Джерело: UA:Волинь

У Музеї волинської ікони фотографують та сканують твори Йова Кондзелевича й майстрів його кола, аби створити віртуальну модель пам’яток сакральної спадщини, яку можна буде побачити в мережі Інтернет. Окрім того, хочуть створять тривимірну модель ікони «Спас на веселці», аби сакральне мистецтво стало доступним незрячим відвідувачам музею.

Як розповів фотограф, технічний директор проекту «YOV Kondzelevych» Роман Гук зі Львова, оцифровують ікону методом фотограмметрії та роблять точну її 3D-копію, яку в майбутньому видрукують на 3D-принтері.

«Пласке зображення живопису ми переведемо в рельєф, і вона буде доступна в експозиції для слабозрячих та незрячих людей. Крім живопису, ми також скануємо усі сторони ікони, усі торці, люди зможуть відчути також зворотній бік, відчути на дотик усі втрати, сліди реставрації, шпуги, сліди від шашлю і сліди втручання, які з часом ця ікона зазнала», – розповів Роман Гук.

Ікона, переведена у рельєф, буде супроводжуватися тифлокоментарем для незрячих відвідувачів, каже координаторка проекту Софія Ліщинська

За її словами, фотографії з високою роздільною здатністю допоможуть у роботі дослідникам, мистецтвознавцям, реставраторам та студентам.

«Вчора був випадок: на одній іконі є маленькі історії, і там була дуже малесенька змія, яку без фотоапарата ми б не змогли розгледіти. Коли ми подивилися на комп’ютері, то побачили, що з чаші вилазить змія. І її ідеально видно», – каже Софія Ліщинська.

Мистецтвознавець Роман Зілінко розповів, що у Луцьку опрацювали усі 20 пам’яток авторства Йова Кондзелевича та майстрів його кола. Загалом під час проекту було опрацьовано близько 100 творів, серед яких Богородичанський та Вощатинській іконостаси, які знаходяться у Національному музеї імені Андрея Шептицького. Роман Зілінко показав фрагмент Вощатинського іконостасу, який нині перебуває у музеї волинської ікони.

За результатами проекту усі нині відомі твори Йова Кондзелевича з описами мистецтвознавців будуть доступні на однойменному сайті, розповів Роман Зілінко. Виготовлені 3D-макети Богородичанського іконостасу та ікони «Спас на веселці», передадуть у Музеї Волинської ікони. Проект є інклюзивним, реалізується за підтримки «Українського фонду культури».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі