Колишній глава Польщі Юзеф Пілсудський брав участь у пограбуванні потягу

Джерело: Gazeta.ua

Учасники Польської соціалістичної партії під керівництвом майбутнього президента Юзефа Пілсудського 26 вересня 1908 року пограбували поштовий поїзд на станції Бездани – нині містечко біля литовської столиці Вільнюс. Розбійний напад відомий як "Акція чотирьох прем'єрів".

На з'їзді Польської партії соціалістів у Відні делегати відмовились від боротьби за незалежність Польщі. Проголосували за здобуття Польщею автономії у складі демократичної Росії. Революціонери на чолі з Юзефом Пілсудським (1867–1935) у Кракові оголосили про створення нової партії - ППС.

Вони брали активну участь в російській революції 1905-1907 років. Щоб мати гроші, вирішили пограбувати потяг. До групи входили чотири жінки і 16 чоловіків. Як тільки поштовий потяг зупинився на станції в нього кинули бомбу. В перестрілці нападники вбили одну людину, решта охорони здалась. Революціонери за допомогою динаміту відкрили сейфи та забрали гроші.

Крім Пілсудського, в акції взяли участь троє осіб, які в майбутньому стануть прем'єр-міністрами Польщі - Томаш Арцишевський, Александр Прістор и Валерій Славек. Гроші витратили на створення в Галичині "Союзу громадянського опору" і дачу хабарів для викупу революціонерів та членів їх сімей. Частину коштів передали в касу стрілецьких спілок.

Усього викрали 200 812 руб. У той час місячна зарплата поліцейського була 40 руб., а міського голови – 200. Юзеф Пілсудський у 1918 році став Главою Другої Речі Посполитої.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі