Мусульмани знищили лицарів з 22 країн

Джерело: Gazeta.ua

Турецькі війська на чолі з султаном Баязидом I розгромили хрестоносців під болгарською фортецею Нікополь 25 вересня 1396-го. Лицарів з 22 країн знищили чи взяли у полон.

Мусульмани розгромили армію європейців
У Битві під Нікополем у Болгарії османи знищили 16 тис. хрестоносців Фото: wikipedia

На кінець XIV ст. Османськя імперія повільно наближалась до Угорського королівства. Незалежність останнього стала під питанням. Тоді король Сигізмунд I почав шукати союзників для протистояння туркам.

У 1394-му папа Боніфацій IX оголосив хрестовий похід, однак європейці майже не підтримали його. Тоді Сигізмунд звернувся до Франції, дворяни якої з ентузіазмом сприйняли ідею походу. Проти осман вдалося зібрати 16 тис. хрестоносців.

Вони прибули в Буду - тепер Будапешт. Спланували витіснити турків з Балканського півострова, рушити на Константинополь й зняти облогу з міста, пройти Туреччиною й звільнити Палестину. Але серйозних приготувань до бою не зробили.

25 вересня війська європейців встали біля колишньої болгарської столиці та фортеці НІкополя. Проти них виступило 17 тис. турків. Зав'язався бій. Спочатку лицарям вдалося прорвати лінію турецької піхоти та прорватися до центру табору. Але раптово вони зазнали удару від професійних кінних воїнів - сіпахів. Уся кіннота європейців була знищенна майже миттєво. Дворян взяли у полон.

Тоді король Сигізмунд спрямував всі війська на допомогу, але сербські лицарі, що виступили на боці турок, та сіпахи розбили їх. Сам король втік на рибацькому човні до Венеціанських кораблів, що стояли на Дунаї.

В результаті битви Болгарія втратила свою незалежність, яку відновить лише 1878-го. Османська імперія перетворились на найбільшу загрозу для Європи тих часів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі