173 роки тому відкрили планету Нептун

Джерело: Gazeta.ua

Німецький астроном Йоганн Галле з Берлінської обсерваторії 23 вересня 1846 року виявив планету Нептун. 
Нептун — восьма по віддаленості від Сонця планета Сонячної системи. Названа на честь римського бога морів.

Англійський астроном Джон Адамсм і француз Урбен Левер'є незалежно один від одного розрахували положення планети. Уночі 23 вересня 1846 Йоганн Галлі і Гейнріх д'Арре , здійснюючи спостереження на обсерваторії в Берліні, виявили нову планету всього в одному градусі від положення Урану. Відкриття Нептуна викликало у Франції й Англії запеклі суперечки про національний пріоритет, і про те, як варто назвати планету . Планета одержала назву Нептун за іменем бога моря. Був визнаний внесок як Адамса, так і Левер'є в її відкриття.

Нептун став першою планетою, відкритою завдяки математичним розрахункам, а не шляхом регулярних спостережень. Це остаточно підтвердило правильність геліоцентричної системи Коперника і універсальність закону всесвітнього тяжіння Ньютона.

За своє відкриття Урбен Левер'є був обраний членом Паризької академії наук і став пожиттєвим директором Паризької обсерваторії. В його честь були названі кратери на Марсі і Місяці, кільце Нептуна і астероїд. Такої ж честі удостоївся і Йоганн Галле, який у 1851 році став директором обсерваторії і професором університету в Бреслау.
 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі