Осіннє рівнодення 2019: прикмети та обряди

Джерело: Gazeta.ua

Осіннє рівнодення - один із двох днів у році, коли день дорівнює ночі. Цей день, незалежно від погоди та інших факторів, - початок астрономічної осені.

Осіннє рівнодення 2019-го в Україні настане 23 вересня о 10:50 за київським часом. Потім день ставатиме коротшим аж до дня зимового сонцестояння, яке цьогоріч припадає 22 грудня.

Що потрібно зробити цього дня

Згідно з повір'ям, цього дня відкриваються "небесні ворота", тому якнайкраще підходить для різного роду прохань і молитов. Нерелігійним людям можна сміливо будувати плани — вони обов'язково збудуться. Бажано цього дня позбутися від усього, що заважає рухатися вперед: від непотрібних людей, стосунків і тим паче речей.

Вважається, що енергія рівнодення допомагає самотнім людям знаходити пару. А за допомогою ритуалів можна залучити багатство. З давніх часів день осіннього рівнодення асоціюється з достатком, бо у цей час весь урожай вже зібрано і запаси продуктів на зиму повні. Згідно з прикметами, для залучення достатку варто приготувати щось із продуктами нового врожаю, для посилення ефекту страва має бути круглою, наприклад, пиріг із яблуками або запечений гарбуз. Крім того, можна тричі перерахувати наявні гроші й написати на папері суму, яку хотіли б бачити в гаманці.

Народні прикмети

Яка погода у цей день, такою буде і вся осінь.

Якщо цього дня ясна та суха погода, то зима буде пізньою.

Якщо птахи відлітають у вирій, то зима настане рано і буде суворою.

У давнину в день осіннього рівнодення проводили свято врожаю та гуляння. Так дякували природі за дари перед холодною зимою. Раніше вірили, що цього дня вода до світанку володіє особливими якостями. Жінка, яка вмиється до світанку цією водою, до старості буде красунею. А якщо облити водою дитину на порозі оселі, то вона буде здоровою весь рік.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі