Польська режисерка виграла кінонагороду за фільм про Голодомор в Україні

Польський режисер Аґнєшка Голланд отримала нагороду фестивалю "Золоті Леви" за фільм про Голодомор в Україні, передає УНН із посиланням на Польське Радіо.

Так, у польському місті Ґдиня, у суботу, 21 вересня, закінчився 44 Фестиваль польських художніх фільмів. Головну нагороду фестивалю "Золоті Леви" отримала режисерка Аґнєшка Голланд за фільм "Громадянин Джонс" про журналіста, який у 1930 роках розкрив світові таємницю Голодомору в Україні.

Режисер розповіла журналістам, що зняла цей фільм, аби нагадати про трагедію мільйонів жертв злочинної системи, якою був комунізм. За її словами, також важливо говорити про журналістську відвагу.

"Це розповіді, які паралельно з’єднані одна з одною. Коли немає журналістської свободи, коли ЗМІ не є вільними, коли журналісти віддають себе пропаганді навіть із найкращих намірів, коли служать партії чи уряду, а не істині, тоді такі події, як Голодомор, стають дуже можливими", - наголосила вона.

Фільм розповідає історію молодого, сміливого валлійського журналіста Ґарет Джонс, який, ризикуючи своїм життям, намагається розповісти про Голодомор. Джонс стає наочним свідком трагедії Голодомору в Україні. Після повернення до Лондона він її висвітлює. Публікацію замовчують, а її справжність ставлять під сумнів західні журналісти, які залишаються під впливом Кремля.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі