100 років тому польська влада заборонила українську мову у вузах

Джерело: Gazeta.ua

Наукове товариство імені Тараса Шевченка оголосило запис на Українські університетські курси у Львові 20 вересня 1919-го. Перед тим польська влада заборонила навчання українською у Львівському університеті.

Коли дізнались про курси, їх теж заборонили. Почали проводити заняття нелегально у різних міських квартирах та інших приміщеннях. Усі викладачі працювали без зарплатні на громадських засадах.

Паралельно у Львівському університеті закривали всі українські кафедри. Тому за 2 роки освітнього терору, у місті з ініціативи з'їзду українського студентства створять Таємний український університет. Він мав 3 факультети: філософський, юридичний, медичний. Пізніше організують технічний. Загалом діятиме 58 кафедр. За декілька років на навчання записалось понад 1200 студентів.

Першим ректором університету обрали літературознавця Василя Щурата. Протекцію нелегальному закладу забезпечував митрополит Андрей Шептицький. Спроби легалізувати вуз були марними. Викладачі та студенти зазнавали постійних переслідувань з боку польських органів влади.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі