Шукали багату Індію: перша навколосвітня подорож тривала три роки

Джерело: Gazeta.ua

З іспанського порту Санлукар-де-Баррамеда 20 вересня 1519 року вийшла іспанська експедиція з п'яти кораблів на чолі з португальським мореплавцем Фернаном Магелланом. Шукали багату Індію. Це перша навколосвітня подорож.

Португалець Фернандо Магеллан (1480-1521) взяв курс на захід – шукали багату золотом і прянощами Індію. Магеллан дістався до південного краю Америки і знайшов протоку (тепер - Магелаанову), яка з'єднує два океани. Один з них мореплавець назвав Тихим. Рухаючись на південь, 13 лютого 1521 року експедиція перетнула екватор. 6 березня було відкрито острови Гуам і Рота в архіпелазі Маріанських островів, а 16 березня досягла острова Гомонгон в архіпелазі Філіппінських островів. До цього моменту залишалось всього 100 учасників експедиції.

Моряки дістались до острова Себу. Магеллан організував там постій, прагнучи навернути місцеве населення до християнської віри. На острові Мактан, жителі якого відмовились платити данину іспанській короні. Магеллан був убитий разом з частиною своїх товаришів. Більшість моряків загинули від хвороб і голоду.

У вересні 1522 року мореплавці повернулися до Іспанії після трирічної подорожі. З п'яти кораблів уцілів лише один, залишилося 18 матросів, але на борту були золото і прянощі. Експедиція принесла організаторам великий прибуток.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі