На півночі Шотландії знайшли піктський камінь віком 1200 років

Джерело: Цікавості

На півночі Шотландії археологи знайшли стелу довжиною 1,5 метра — піктський камінь. На ньому були вирізані символи і зображення міфологічних тварин, зокрема гіпокампу (морських коні) і кентавра, повідомляється на сторінці Археологічного товариства півночі Шотландії в фейсбуці. Вчені оцінили вік артефакту в 1200 років.

Піктами називають конфедерацію племен, що населяли північну та східну частини сучасної Шотландії. У літературних джерелах вони згадуються з кінця античності і до X століття. До VI століття на території Шотландії існувало кілька королівств піктів і скотів, а в IX столітті вони об’єдналися в єдине королівство під управлінням короля скотів. Поступово гаельська мова витіснила піктський і приблизно в XI столітті пікти повністю асимілювалися зі скотт.

Про піктів відомо не тільки з літературних джерел, але і по укріплених поселень, а також завдяки піктським камінням — монументальним стелам різного ступеня обробки, які покриті орнаментом і малюнками. Їх приписують піктам і датують VI-IX століттями. Ймовірно, деякі з них використовували в якості намогильних монументів.

 

Під час розкопок стародавньої християнської церкви недалеко від міста Дінгуолл на півночі Шотландії археологи з Археологічного товариства півночі Шотландії знайшли піктський камінь. На ньому були вирізані зображення міфічних звірів, у тому числі гіпокампу (коня з риб’ячим хвостом) і кентавра, який тримає сокиру. Також на камені був вирізаний воїн з тваринною головою, озброєний мечем і щитом, два воли і символи, які періодично зустрічаються на піктських каменях — подвійний диск і z-подібний стрижень. Що вирізане на іншій стороні плити, поки невідомо, але судячи по зображеннях на інших піктських каменях, це може бути прикрашений орнаментом хрест.

Артефакт досягає в довжину півтора метра, його ширина 60 сантиметрів, а висота — 20 сантиметрів. За оцінками дослідників, він зберігся не повністю. Первісна довжина каменю була близько 2,4 метра. Археологи оцінили вік артефакту в 1200 років. У 1790-х роках камінь використовували як надгробну плиту.

Кілька років тому археологи знайшли на сході Шотландії інше свідчення існування піктів — укріплене поселення, яке виявилося найдавнішим у країні. Форт був заснований на неприступній скелі на східному узбережжі Шотландії в III–IV століттях, але проіснував недовго — скеля стала поступово руйнуватися в море разом з будинками, з-за чого жителі покинули форт в кінці IV–на початку V століть. До речі, недавно вчені створили тривимірну реконструкцію цього поселення

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі