Якою була перша «Червона рута»

Джерело: Gazeta.ua

Перший фестиваль "Червона Рута" присвячений Володимиру Івасюку відбувся 17 вересня 1989-го на стадіоні Буковина у Чернівцях. Тривав 8 днів. Ідея дійства належала журналісту Івану Лепші.

Заборонені пісні та арешти глядачів - як відбулась перша "Червона рута"
На фестивалі "Червона рута" вперше публічно зазвучав гімн України Фото: pravda.com.ua

Ще 1987-го у гезеті "Молодь України" з'явилась його стаття "То є чистая вода". У ній обурювався, що народних музикантів називають аматорами. Зокрема так називали й самого автора "Червоної Рути", вбитого за 8 років до того, Володимира Івасюка лише через те, що він не був членом Спілки композиторів СРСР.

За задумом, фестиваль мав об'єднати як професійних співаків так і аматорів. Ідею, хоч і не без опору, підтримав комсомол. Концепцію розробили музиканти.

Фестиваль приніс кардинальні зміни в українську музику та вивів самобутніх виконавців із тіні. Також у ньому вбачали світоглядний крок до здобуття незалежності. Там вперше публічно виконали гімн України та піднімали неприємні для влади питання - наприклад, становище української мови, чорнобильська катастрофа тощо. Саме тому не обійшлося без побиття та затримання людей міліцією.

З того часу фестиваль відбувається кожні 2 роки та мандрує великими містами, але найбільше згадують та пам'ятають саме перший.

 

На завершальному концерті місцева міліція переслідувала будь-які прояви "націоналізму", затримувала молодих дівчат, котрі були вдягнені у жовті кофтинки та блакитні спідниці. Їх силоміць виводили за межі стадіону. На знак протесту проти цього міліцейського свавілля просто під час концерту виступили Марійка Бурмака та Василь Жданкін. Жданкін отримав Гран-прі фестивалю. Перші та другі місця в номінації рок-ансамблі - Сестричка Віка (Львів), "Кому вниз" (Київ), "Брати Гадюкіни" (Львів). Серед співаків перше місце: Едуард Драч (Черкаси) та Віктор Морозов (Львів).


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі