Магнат збудував парк у подарунок дружині: історія будівництва «Софіївки»

Джерело: Gazeta.ua

Дендропарк "Софіївка" в Умані заклали 16 вересня 1796-го. Роботи спланували польський інженер Людвіг Метцелер і німецький садівник Олива на замовлення магната Станіслава Потоцького. Він подарував його дружині Софії Вітт-Потоцькій на день народження.

Почали будувати один із найвідоміших парків в Україні
У парку "Софіївка" росте 400-річний дуб. За легендою під ним проводили зібрання ватажки коліївщини Максим Залізняк та Іван Гонта Фото: wikipedia

Жінка була вражена парком "Аркадія" у Польщі та натякнула, що хоче мати схожий.

Над створенням парку працювали понад 800 селян-кріпаків. Закладали у безлісій місцевості, розчленованій річкою Кам'янкою та чисельними балками та ярами. Будівельники копали ставки, підземну річку. Переносили велетенські брили каміння для водоспадів і штучних скель, у яких робили гроти.

Садівники висаджували дерева та екзотичні рослини, які привозили з різних частин світу. Італійські та французькі скульптори робили мармурові статуї грецьких богів і богинь, відомих поетів і вчених.

Витрати на будівництво склали понад 2 млн срібних грошей, але коштували того. З часу відкриття парк понад 200 років зачаровуватиме всіх відвідувачів. Польський письменник Станіслав Трембецький присвятив йому поему Zofiоwka.

1832-го після польського визвольного повстання володіння Потоцьких разом із парком конфіскували та передали Київській державній палаті. Того ж року імператор Микола І подарував "Софіївку" своїй дружині Олександрі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі