У Грузії знайшли найдавнішу у світі ДНК

Багаторічне біомолекулярне дослідження грузинських учених і їхніх іноземних колег підтвердило, що найдавніша у світі ДНК, витягнута з останків тварини, виявлена ​​на південному сході Грузії.

Про це в четвер, 12 вересня, повідомляє Інтерфакс з посиланням на Національний музей Грузії.

Зазначається, що із зубної емалі знайдених останків носорога вченим вдалося витягти важливу генетичну інформацію, якій близько 1,77 мільйона років. Останки були знайдені в стародавньому городищі Дманісі, розташованому за 90 км від Тбілісі в регіоні Квемо-Картлі.

"Це найдавніша ДНК, вилучена з останків тварини, яка на мільйон років давніша за інформацію, відому до цього - взяту ДНК з коня на острові Укон на північному заході Канади, якій 700 тис. років", - наголошується в повідомленні.

Результати цього дослідження оприлюднив провідний науковий журнал Nature, що видається у Великобританії, у статті, авторами якої, разом з грузинськими вченими, є фахівці з наукових центрів Європи і США.

За словами вчених, "це прорив у давніх біомолекулярних дослідженнях, що дозволяє відновити еволюційну картину набагато більш ранніх епох, ніж це було можливо до сьогоднішнього дня, а також дослідити історію предків тварин і людини".

Біомолекулярний проект був розроблений і здійснений у рамках співпраці Національного музею Грузії і Копенгагенського музею (Данія) під керівництвом академіка Давида Лорткіпанідзе і професора Еске Вірслева. Аналізи проводилися в лабораторіях інститутів Копенгагена, Кембриджа і Макса Планка. У палеонтологічних дослідженнях брали активну участь італійські вчені з університету Флоренції.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі