Книгу про майстрів, які будували старовинні церкви, видали на Закарпатті

Книгу про майстрів, що будували старовинні церкви, видали на Закарпатті. Автор книги - відомий дослідник Михайло Сирохман збирав відомості про майстрів протягом 25 років.

Про це він повідомив на презентації книги “Будівничі закарпатських церков”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На Закарпатті, фактично, традиційне будівництво тривало до 30 років ХХ століття, навіть остання хвиля храмів збудована абсолютно в традиції, на відміну від інших регіонів. Всюди в світі це вже давно відмерло на той час. Тому й цікаві власне постаті будівничих, їхні методи обробки деревини, уміння зберігати традиції будівництва” - сказав Сирохман.

Фото: uzhgorod.net.ua
Фото: uzhgorod.net.ua

За його словами, у книзі йдеться про 110 майстрів, є їхні фотографії, розповіді про те, як склалися їхні долі. Більшість із них не були фахівцями, а самоучками. Тим не менше, їхні роботи — це унікальні пропорції, вишуканий смак та архітектурні форми, додав дослідник.

Як повідомила видавець Олександра Гаркуша, автор збирав матеріали для цієї книги 25 років.

“Ця книга є дуже цінною, тому що більше ніде не збереглося фактів про життя цих людей. Фактично про них нікому нічого не відомо, окрім надпису на одвірках храмів,” - сказала Гаркуша.

Книга “Будівничі закарпатських храмів” видана за обласною програмою видавництва книжок, в цьому році заплановано видати ще 15 книг.

Щороку Закарпатською обласною радою на неї передбачено 900 тис. грн. Книги не передбачені для продажу, вони розповсюджуються по бібліотеках області.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі