«Колорит волинського рушника»: у Луцьку – етнографічна виставка

Джерело: Луцька міська рада

12 вересня 2019 року о 14 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття етнографічної виставки «Колорит волинського рушника».

На виставці представлено 97 декоративних рушників з багатої фондової колекції Волинського краєзнавчого музею. Виготовлені вони були у різних районах Волинської області впродовж першої половини та середини ХХ століття та чудово репрезентують локальні особливості волинської вишивки. Демонструються домоткані рушники, виготовлені на ткацькому верстаті різними техніками: простим полотняним переплетенням, саржевим та перебірним тканням. Такі вироби різняться динамікою та різнобарв’ям поперечних тканих смуг, розмірами та їх функціональним використанням у минулому.

У Луцьку відбудеться відкриття етнографічної виставки «Колорит волинського рушника»

Окрім рушників, що оздобленні тканими різноколірними лініями, у виставковому залі можна побачити декоративні тканини, вишиті хрестиком, занизуванням на лляному домотканому полотні. Такі вироби вражають перш за все різноманіттям узорних композицій і майстерністю виконання. На них зображені легкі геометричні узори, букети квітів, типове для волинської вишивки "Дерево життя", сюжети з життя, птахи тощо. Відвідувачі побачать різноманіття узорів та дізнаються їх значення.

Окремим розділом показано декоративні рушники з рослинним орнаментом, що вишиті у техніці гладь на фабричній тканині.

Мета виставки - не лише показати неперевершені зразки волинської вишивки та ткання, а й розкрити звичаї і обряди, пов`язані із функціональним використанням рушників у родинній обрядовості, під час календарних свят та у побуті волинян і поліщуків.

Окрім рушників, на виставці представлено предмети ужиткового пробуту з фондів музею та світлини. Усі присутні матимуть можливість зазирнути у скриню з приданим, порівняти святкові вишукані весільні рушники та скромні невеликі утирачі, ткані вироби і вишиті занизуванням та ін.

Шанованих гостей здавна садовили за столом на покуті, тому відвідувачі зможуть відчути себе у ролі гостя та зробити фото на пам'ять у спеціально облаштованій фотозоні.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі